Split klimatske naprave

Klimatske naprave z zunanjo in notranjo enoto

Split klimatske naprave 12. 07. 2023 20:50:56 Univectra d.o.o. ExpertFlame

Split klimatske naprave so sestavljene iz zunanje in notranje komponente, ki sta povezani z električnim kablom in dvema bakrenima cevema, po katerih teče hladilno sredstvo v notranjo in zunanjo komponento ter iz njiju.

Najhrupnejši in najobsežnejši del klimatske naprave, ki vsebuje kompresor, se nahaja zunaj, medtem ko je notranja komponenta veliko lažja in tišja ter se lahko nahaja v skoraj vsakem delu notranjega zračnega prostora. Sodobne split klimatske naprave so opremljene z daljinskim upravljanjem in imajo običajno možnost toplotne črpalke za ogrevanje v zimskih mesecih. Kombinacija izpopolnjenega nadzora in toplotne črpalke pomeni, da lahko sodobne deljene klimatske naprave učinkovito "uravnavajo klimo" v notranjih zračnih prostorih, tako da ohranjajo temperaturo v prostoru v mejah 1-2 stopinj od nastavljene temperature. Večina deljenih klimatskih naprav ima zdaj več načinov upravljanja in časovnikov, tako da je delovanje naprave mogoče vnaprej podrobno programirati. Običajno je mogoče prilagoditi celo smer in nihanje izpustnih reber. Na notranji enoti je vedno nameščen grobi zračni filter, ki ščiti tuljave pred velikimi delci, pogosto pa so vgrajeni tudi fini filtri in čistilci zraka, ki odstranjujejo fini prah, tobačni dim, cvetni prah rastlin, vonjave in kemična onesnaževala.

Mono-split stenska klimatska naprava

Vrsta fiksne klimatske naprave, pri kateri je hladilni cikel razdeljen na dve enoti. V zunanji enoti so kompresor, kondenzator in ekspanzijski ventil, namenjena pa je prenosu toplote navzven s pomočjo centrifugalnega ventilatorja. Notranja enota vsebuje uparjalnik in s pomočjo tangencialnega ventilatorja vpihuje hladen zrak v prostor. S posebnim ventilom je mogoče obrniti hladilni cikel in tako aktivirati način toplotne črpalke. Zunanji motor deluje kot uparjalnik za odstranjevanje hladu; notranja enota kondenzira in piha vroč zrak v prostor.

Stropna kasetna klimatska naprava

Stropna kasetna klimatska naprava, znana tudi kot kasetna klimatska naprava, ki se običajno uporablja v pisarnah z visečimi stropi, je namenjena namestitvi v eno ali dve stropni plošči. Večji del enote je neviden, ker je nad linijo stropa, edini vidni del pa je okrasna spodnja plošča z osrednjo dovodno rešetko in 4 obrobnimi odvodnimi žaluzijami. Glavna prednost teh enot je estetika, pa tudi to, da lahko centralno nameščena enota zagotavlja večjo zmogljivost hlajenja ali ogrevanja na velikem območju, saj se zrak razporedi v 4 smeri.

Parapetna klimatska naprava

Talne split klimatske naprave lahko v resnici razdelimo na dve vrsti. Na prvem mestu so stolpne klimatske naprave, ki so velike, visokozmogljive enote (do približno 45 000 BTU), ki se uporabljajo tam, kjer je treba ohladiti velik prostor in kjer zaradi strukturnih razlogov ni mogoče uporabiti več manjših izhodov. Tipične aplikacije vključujejo avle, recepcije in čakalnice. Velika moč teh klimatskih naprav pomeni, da proizvajajo močan tok hladnega zraka, ki ne omogoča, da bi bili ljudje v bližini klimatske naprave. Kot drugo obstajajo manjše klimatske naprave v obliki omarice, ki so veliko manjše, bolj podobne dimenzijam akumulacijskega grelnika kot dimenzijam visoke pokončne zamrzovalne omare stolpčne klimatske naprave. Običajno so njihove nazivne zmogljivosti do približno 15 000 BTU in so idealne za zagotavljanje visoko učinkovite klimatizacije novih prizidkov in zimskih vrtov.

Klimatska naprava za vgradnjo v kanale

Če ima stavba sistem za dovod zraka, je običajno najprimernejša možnost klimatska naprava, vgrajena v kanale. Ker so kanali običajno skriti v stropnih votlinah, je taka tudi klimatska naprava, nameščena na kanale. Včasih se imenujejo kanalske ali centralne klimatske naprave, njihova prednost pa je tudi ta, da lahko glede na razporeditev kanalov dovajajo klimatiziran zrak v več prostorov. Ker te klimatske naprave delujejo v sistemih kanalov, imajo običajno možnost hlajenja svežega zraka ali mešanice svežega in recikliranega zraka, odvisno od razporeditve in nadzora sistema za dovod zraka. Ta vrsta klimatskih naprav je pogosta v aplikacijah, kjer je treba ohladiti več različnih prostorov ali con ali celo ločenih prostorov.

Share this post
Ključne besede
Arhiv