Golden fin in blue fin v klimatskih napravah

Tehnologije za zaščito kondenzatorjev

Golden fin in blue fin v klimatskih napravah 12. 07. 2023 21:09:03 Univectra d.o.o. ExpertFlame

Kondenzatoji imajo ključno vlogo pri delovanju klimatskih naprav. Kondenzator in uparjalnik je treba vzdrževati in zagotoviti, da ne rjavita ali korodirata.

Proizvajalci uporabljajo baker in aluminij kot glavni kovini za izdelavo toplotnih izmenjevalcev za klimatske naprave. Te kovine so najboljši prevodniki toplote. Seveda pa je baker razmeroma drag.

Zato številni proizvajalci klimatskih naprav uporabljajo aluminijaste tuljave, varjene na bakrene cevi. Uporaba dveh različnih kovin lahko povzroči stanje, znano kot galvanska korozija. Z uporabo ene same kovine lahko preprečite nastanek te galvanske korozije.

Cevi kondenzatorja klimatske naprave so v stalnem stiku z vodo. Ozračje vsebuje vlago. Ozračje vsebuje tudi veliko kislih soli, zlasti na obalnih območjih. Vlaga in soli se lahko nabirajo na površini kondenzatorja in vplivajo na celotno delovanje klimatskega sistema.

Najboljši način za odpravo te težave je premazati kondenzatorje z epoksidnim premazom. Epoksi premaz ne dopušča, da bi se na tuljavah nabirale kisle soli in vlaga. Proizvajalci to imenujejo tehnologija Blue Fin.

Poleg soli in kislin lahko vodne kapljice, ki se prilepijo na kondenzator, povzročijo tudi njegovo rjavenje. Zato je potreben edinstven premaz, ki ne dopušča, da bi se vodne kapljice prilepile na stene toplotnega izmenjevalca. Ta premaz ima nizko površinsko napetost, zato voda zdrsne in prepreči nastanek rjavenja. Ta edinstvena tehnologija se imenuje tehnologija Gold Fin. Ti kondenzatorji se imenujejo tudi hidrofilni kondenzatorji.

Razlika med tehnologijo Gold Fin in tehnologijo Blue Fin je v tem, da tehnologija Gold Fin preprečuje rjavenje izmenjevalcev, s čimer podaljšuje življenjsko dobo tuljav in izboljšuje delovanje klimatske naprave.

Delovanje klimatske naprave se v osnovi vrti okoli pretoka hladilnega sredstva iz enega sklopa tuljav, kjer zbira toploto, v drugi sklop tuljav, kjer toploto oddaja. Pri monoblok klimatskih napravah sta oba sklopa izmenjevalcev združena v istem ohišju. Enote so zasnovane tako, da so nameščene v notranjosti stavbe, vendar imajo vedno zračno cev za povezavo z zunanjostjo, tako da se lahko ogreti zrak razprši navzven.

Tehnologija Gold Fin pomaga zaščititi kondenzator pred zunanjimi poškodbami zaradi nabiranja vode, kislin in drugih soli iz ozračja. Zato ta tehnologija izboljša celotno življenjsko dobo klimatske naprave. To tudi pojasnjuje, zakaj proizvajalci klimatskih naprav s tehnologijo Gold Fin ponujajo celo desetletne garancije.

Share this post
Arhiv