Monoblok klimatske naprave

Vse v enem kosu

Monoblok klimatske naprave 12. 07. 2023 20:51:38 Univectra d.o.o. ExpertFlame

Delovanje klimatske naprave se v osnovi vrti okoli pretoka hladilnega sredstva iz enega sklopa izmenjevalcev, kjer zbira toploto, v drugi sklop izmenjevalcev, kjer toploto oddaja. Pri monoblok klimatskih napravah sta oba sklopa izmenjevalcev združena v istem ohišju. Enote so zasnovane tako, da so nameščene v notranjosti stavbe, vendar imajo vedno zračno cev za povezavo z zunanjostjo, tako da se lahko ogreti zrak razprši navzven.

Prenosne ali premične klimatske naprave

Te klimatske naprave, ki so večini potrošnikov verjetno najbolj poznane, ne potrebujejo posebne montaže, temveč so opremljene z gibljivo zračno cevjo, ki se spusti skozi okno ali luknjo v steni. Običajno je premer cevi za zrak približno 5", cevi pa so dolge približno 2 do 3 m. Klimatska naprava med uporabo skozi to cev odvaja vroč zrak. Ker je kompresor nameščen v enoti in ne v zunanjem elementu kot pri split enotah, je pomanjkljivost prenosnih monoblok klimatskih naprav, da so precej hrupne in imajo omejeno zmogljivost. Po drugi strani pa jih ni treba vgraditi in so zdaj relativno poceni za nakup. Čeprav so na trgu številne prenosne klimatske naprave, je velika večina majhnih enot s kapaciteto 9000 ali 12000 btu, mi pa prodajamo le prenosne enote z zmogljivostjo, večjo od 10000 btu, ker so za veliko večino primerov uporabe modeli z 9000 btu preprosto premajhni.

Stenske klimatske naprave brez zunanje enote

Včasih se imenujejo tudi stenski monobloki, oziroma stenske klimatske naprave brez zunanje enote. So elegantna rešitev za starejše stavbe, kjer zasnova ne omogoča vgradnje zunanje kondenzacijske enote. Stenski monoblok je nameščen visoko na steno, dva zračna kanala pa sta speljana od zadaj neposredno skozi steno. Pomanjkljivost teh klimatskih naprav je, da so v primerjavi s split stensko enoto nekoliko večje v globino, saj je kondenzator nameščen v notranjosti te enote. Običajno imajo toplotno črpalko, tako da lahko zrak pozimi ogrevajo, poleti pa hladijo.

Parapetne klimatske naprave brez zunanje enote

Parapetne klimatske naprave monoblok se namestijo ob steno na enak način kot akumulacijski grelnik in so po videzu in velikosti običajno podobne akumulacijskim grelnikom. Ta vrsta klimatske naprave ima običajno funkcijo toplotne črpalke, ki v hladnejših mesecih zagotavlja zelo stroškovno učinkovito ogrevanje. Te klimatske naprave imajo običajno 2 zračna kanala, ki sta speljana neposredno z zadnje strani enote skozi steno, kjer sta njuna zaključka običajno prekrita z manjšimi žaluzijami.

Okenske klimatske naprave

Okenske klimatske naprave ali v stroki imenovane okenske rešetke so bile včasih najpogostejša konfiguracija klimatskih naprav. V sredozemskih državah in na Bližnjem vzhodu so skoraj standardna oprema stanovanj, hiš, pisarn in koč. Osnovne lahko zrak samo hladijo, dražje pa imajo način toplotne črpalke in daljinski upravljalnik. Glavni pomanjkljivosti okenskih klimatskih naprav sta povečan hrup in potreba po namestitvi v okensko odprtino ali, pogosteje, skozi ozko steno. Njihova prednost je, da so poceni in enostavne za namestitev. Okenske klimatske naprave se včasih imenujejo "skozi steno", čeprav jih na splošno ni mogoče vgraditi v steno, debelejšo od 9 palcev, ker dodatna globina stene posega v pretok zraka iz stranskih odprtin enot navzven in ga ovira. Številne naše stranke ugotavljajo, da je dolgoročno veliko ceneje upravljati in zamenjati okenske klimatske naprave kot namestiti in vzdrževati split sisteme. Novi evropski predpisi o učinkovitosti, ki so začeli veljati leta 2013, so pomenili, da je veliko proizvajalcev prenehalo izdelovati to vrsto klimatskih naprav, zaloge enot, izdelanih pred začetkom veljavnosti predpisov, pa so izginile. Na trgu približno dve leti skoraj ni bilo okenskih klimatskih naprav, zdaj pa je na trgu nekaj enot, ki so skladne z novimi predpisi ErP.

Točkovni hladilniki - Industrijski mobilni

Z velikimi mobilnimi klimatskimi napravami monoblok lahko zagotovite točkovno hlajenje. So težke, zmogljive in zasnovane tako, da jih je mogoče pripeljati na ladje, čolne in letala ter tako zagotoviti začasno hlajenje zraka v notranjosti. Točkovni hladilniki se lahko uporabljajo tudi za hlajenje zraka v industrijskih procesih. Za razliko od majhnih prenosnih klimatskih naprav so točkovni hladilniki zasnovani tako, da se nahajajo v toplem zunanjem zraku in zagotavljajo hladen zrak v prostorih, ki jih ne zasedajo. Večina jih lahko hladen zrak dovaja po več kanalih točno tja, kjer je zrak potreben. Cevi s čeljustmi, ki so običajno nameščene na sprednji strani teh enot, so toge, vendar nastavljive, kar omogoča usmerjanje toka hladnega zraka na vnaprej določeno mesto.

Share this post
Ključne besede
Arhiv