Zalogovnik za vodo za ogrevanje

Učinkovito shranjevanje tople vode za ogrevanje

Zalogovnik za vodo za ogrevanje 12. 07. 2023 21:11:03 Univectra d.o.o. ExpertFlame

Akumulacijski zalogovnik (pufer) je velik jeklen cilinder, prekrit z debelim izolacijskim ovojem, v katerem je shranjena voda.

V načinu samo ogrevanja zalogovnik shranjuje odvečno vročo vodo, ki jo proizvaja peč, in jo po potrebi spušča v radiatorje. Tako je ogrevanje izjemno ekonomično, saj deluje tudi, ko je peč izklopljena.

Tudi pri ogrevanju in pripravi tople sanitarne vode je velika količina tople vode, ki jo proizvaja peč, vedno na voljo, takoj in kadar koli jo potrebujete, tudi ko je peč izklopljena.

Kdaj je to potrebno ali priporočljivo

Če so vgrajeni sončni kolektorji, je treba proizvedeno toplo vodo nekje shraniti, da jo lahko uporabite, ko jo potrebujete.

Če bo sistem talnega ogrevanja namesto radiatorjev poganjala peč, je hranilnik praktično obvezen. Voda, ki jo proizvaja peč, doseže temperaturo 70-80 °C, kar je primerno za radiatorje, ne pa za sistem talnega ogrevanja, ki ne presega 30 °C. Brez varovalnega rezervoarja bi se odvečna energija izgubljala za hlajenje vode, medtem ko se z varovalnim rezervoarjem preprosto shrani in meša s hladno vodo, dokler ne doseže zahtevane temperature.

Dimenzioniranje zalogovnika

Velikost puferja je poleg razpoložljivega prostora odvisna tudi od tega, za kaj se bo uporabljal. Na splošno mora imeti puhalnik najmanjšo zmogljivost 20 litrov/kW za izdelek na pelete in 50 litrov/kW za izdelek na les.

Share this post
Arhiv