Bojler za toplo vodo za gospodinjstvo

Vrste, prednosti in nasveti

Bojler za toplo vodo za gospodinjstvo 12. 07. 2023 21:12:53 Univectra d.o.o. ExpertFlame

Da bi zagotovili stalno in takojšnjo razpoložljivost tople vode za osebno higieno ali uporabo v gospodinjstvu, tudi v primeru velikih ali hkratnih črpanj, je učinkovita rešitev, da se ob kotlu za toplo vodo postavi še kotel za ogrevanje stanovanja.

Zalogovnik za vodo je pravzaprav posoda, v kateri lahko shranite veliko količino vode in jo ohranjate na želeni temperaturi. Spoznajmo, zakaj bi morali razmisliti o nakupu zalogovnika za vodo za svoj dom in kakšne so pri tem zahteve.

Kotle je mogoče enostavno povezati z različnimi viri toplote. To omogoča največjo svobodo, ne glede na to, ali gre za izboljšanje obstoječega ogrevalnega sistema ali za zasnovo novega.

Vrste bojlerjev za toplo vodo

Glede na zanesljivost in trajnost so na voljo tri glavne vrste kotlov za pripravo tople sanitarne vode.

Kotel s fiksnim izmenjevalnikom

Kotel s fiksnim izmenjevalnikom ima v notranjosti posodo za gospodinjsko vodo, opremljeno s fiksno spiralo iz nerjavnega jekla, ki lahko oddaja toploto s segrevanjem tekočine, v katero je potopljena. V nekaterih modelih je mogoče najti dva fiksna izmenjevalnika.

Ta vrsta zalogovnika zagotavlja odlično ravnovesje med količino shranjene vode in hitrostjo oskrbe s toplo vodo ob konicah. Akumulacijski rezervoar s fiksnim izmenjevalnikom je še posebej primeren za uporabo v sistemih obnovljivih virov energije.

Vodni kotel z intersticijskim toplotnim izmenjevalnikom

Kotel z vmesnim toplotnim izmenjevalnikom je tudi odlična rešitev za proizvodnjo in shranjevanje tople vode. Imajo enake značilnosti kot bojlerji s fiksnim izmenjevalnikom, z eno pomembno razliko: v teh napravah izmenjava toplote poteka skozi zunanjo lupino posode, na katero je pritrjena votlina, v kateri teče voda, ki jo je treba ogrevati.

Zaradi velike izmenjalne površine grelnik vode z medprostorskim izmenjevalnikom zagotavlja enakomerno porazdelitev temperature vroče vode in zmanjšuje toplotne izgube. V primerjavi z drugima dvema vrstama grelnikov vode, ki se običajno namestita navpično v prostore z zadostno višino za namestitev, je lahko model z medprostorskim izmenjevalnikom idealna rešitev, kadar ga je treba namestiti vodoravno.

Kotel z odstranljivim izmenjevalnikom

Tretja vrsta grelnika vode za pripravo tople sanitarne vode je grelnik vode z odstranljivim izmenjevalnikom, ki se pogosto uporablja v sistemih za srednje velike in velike uporabnike.

Ta vrsta grelnika vode zaradi svoje posebnosti, ki je v tem, da je mogoče odstraniti izmenjevalnik, omogoča lažje vzdrževanje in čiščenje ter morebitno zamenjavo.

Dimenzioniranje vodnega kotla

Ne glede na vrsto nameščenega akumulacijskega hranilnika mora biti ta ustrezno dimenzioniran. Za ta namen se lahko zmogljivost zalogovnika določi glede na število komunalnih storitev, ki se bodo uporabljale, ali v primeru enodružinske hiše glede na število oseb, ki živijo v hiši.

Na primer, večstanovanjska stavba s centraliziranim sistemom za toplo vodo bo zlahka potrebovala srednje velik ali velik model s prostornino 800 litrov ali več. Po drugi strani pa, če je treba oskrbovati majhno hišo ali eno stanovanje, bo morda zadostoval manjši kotel z zmogljivostjo, na primer 150/300 litrov prostornine.

Share this post
Ključne besede
Arhiv