Vsebnost vlage v drvih

Pomen vsebnosti vlage v drvih

Vsebnost vlage v drvih 12. 07. 2023 20:52:25 Univectra d.o.o. ExpertFlame

Vsebnost vlage v lesu pomeni količino vode v lesu, ki se meri v odstotkih teže lesa, pogosto z merilnikom vlage. Pomembno je preveriti vsebnost vlage v drvih, da ugotovite, kako suha ali mokra so le-ta.

Preverjanje vsebnosti vlage v drveh je ključnega pomena, saj neposredno vpliva na njihovo učinkovitost gorenja. Večja vsebnost vlage povzroči težji vžig, manjšo toplotno moč in večjo proizvodnjo dima.

Po drugi strani pa manjša vsebnost vlage spodbuja učinkovito izgorevanje, večjo toplotno moč in čistejše izgorevanje. Doseganje in vzdrževanje pravilne vsebnosti vlage v drvih je bistvenega pomena za optimalno učinkovitost zgorevanja, proizvodnjo toplote in zmanjšanje vpliva na okolje.

Pomen vsebnosti vlage v drveh

Za pravilno zgorevanje je potrebna vsebnost vlage manj kot 20 %, kar je značilno za vsebnost vlage v posušenih polen. Ko se vsebnost vlage poveča nad 20 %, postane zgorevanje lesa vse manj učinkovito.

Pomembno je tudi opozoriti, da se lahko drva preveč izsušijo. Če je vsebnost vlage prenizka, les prehitro zgori in pusti manj toplotne energije. Zato je pomembno, da najdete pravo ravnovesje suhosti, da zagotovite optimalno izgorevanje.

Veliko težav s kamini in pečmi na drva lahko povzroči kurjenje drv z visoko vsebnostjo vlage. Preberite navodila proizvajalca vaše peči ali kamina. To lahko povzroči težave pri prižiganju ognja, slabo učinkovitost gorenja, pomanjkanje toplote in nastajanje dima. Poleg tega lahko kurjenje vlažnih drv povzroči glasne zvoke, na primer šumenje ali pljuskanje, ko ogenj odstranjuje vlago.

Sečnja dreves

Količina vlage v lesu se lahko razlikuje glede na čas sečnje. Les, pridobljen pozimi, ima pogosto nižjo vsebnost vlage kot les, pridobljen spomladi. To je pomembno, saj je idealna vsebnost vlage v drvih za kurjavo manj kot 20 %, če želimo, da učinkovito gorijo. To je običajno vsebnost vlage, posušene v peči, ki jo najdemo v lesnih proizvodih, kupljenih v trgovini.

Da bi dosegli to vsebnost vlage, je treba les obdelati s postopkom sušenja. Če je vsebnost vlage v drvih ob sekanju višja, bo trajalo dlje časa, da se posušijo do stopnje, ko jih je mogoče uporabiti za kurjavo. Da bi pospešili proces zorenja, je najbolje sekati les, ko ima najnižjo možno vsebnost vlage.

Upoštevajte, da lahko zorenje lesa traja dlje časa. Trdi les se lahko posuši v dveh letih, da postane dovolj suh za uporabo, mehki les pa se lahko posuši v enem letu.

Share this post
Ključne besede
Arhiv