Vrste peletov

Peleti iz listavcev ali peleti iz iglavcev

Vrste peletov 12. 07. 2023 20:47:29 Univectra d.o.o. ExpertFlame

Naj za svojo peč izberem pelete iz trdega ali mehkega lesa? To vprašanje se poraja pri številnih lastnikih stanovanj, ki se šele odločajo za ogrevanje na pelete, miti o peletih iz listavcev in iglavcev pa stranke pogosto zavedejo.

Veliko strank, ki iščejo najboljšo rešitev za njihov dom, se za lesne pelete odloča na enak način kot za drva pri peči na drva. Vrsta lesa, ki ga uporabljate v tradicionalni peči na drva, določa varnost, enostavnost uporabe in temperaturo.

V naravi listavci rastejo počasneje kot iglavci. Hitrost rasti vpliva na njihovo gostoto skozi čas. Peči na drva so prisiljene uporabljati trdi les, saj gostota določa čas gorenja. Trdi les z večjo gostoto ima daljši čas izgorevanja v primerjavi s poleni iz mehkega lesa. To pogosto zmoti uporabnika peči na drva pri prehodu na peč na pelete.

Razlike med lesnimi peleti

Tradicionalno so se uporabniki peči na drva najbolj ukvarjali z vrsto lesa, ki ga uporabljajo, in s tem, kako gostota lesa vpliva na njegovo uporabo. Vendar se med postopkom proizvodnje peletov lesna vlakna stisnejo v pelete podobne gostote.

Proizvodnja peletov vključuje stiskanje lesa in ostankov v pelete enakomerne prostornine. Naravne gostote trdega in mehkega lesa ne vplivajo na učinkovitost lesnih peletov niti približno tako močno kot njihove prvotne oblike. Peleti iz mehkega lesa imajo višje BTU kot peleti iz trdega lesa, vendar le zaradi večje koncentracije lignina, ki se pri visokih temperaturah vžge. Z gostoto to nima nobene zveze.

Nekateri uporabniki menijo, da v peči na pelete ne morejo uporabljati peletov iz iglavcev. To ne drži. Peč na pelete lahko zahteva drugačne nastavitve goriva in zraka za iglavce kot za trdi les, vendar lahko peči na pelete kurijo oboje.

Lesni peleti za ogrevanje

Peleti iz listavcev in iglavcev so podobno predelani. Končni izdelki imajo enako gostoto. Vsebnost pepela je na primer odvisna od regije, iz katere prihaja les, in zahtev glede nadzora kakovosti, ki jih ima proizvajalec peletov pri svojih dobaviteljih surovin. Obstajajo peleti iz trdega lesa, ki so veliko boljši od nekaterih peletov iz mehkega lesa, in obratno.

Gostota peletov iz listavcev in iglavcev je enaka, ključna razlika med njima pa je v merjenju toplotne moči. Mehki les ima višjo toplotno moč, kar pomeni, da zaradi večje koncentracije lignina gori bolj vroče kot peleti iz trdega lesa.

Na koncu je izbira možnosti odvisna od vaših osebnih preferenc in kakovosti proizvodnje lesnih peletov.

Kakovost peletov je prava razlika

Vrsta lesa, listnat ali iglast, ni odločilni dejavnik kakovosti peletov. Proizvajalec in regija, kjer se les pridobiva, imata večji vpliv na kakovost peletov kot pa to, ali gre za pelete iz trdega ali mehkega lesa.

Postopek peletizacije omogoča proizvajalcem natančen nadzor nad sestavo lesnih peletov. Ko v peči na drva kurimo les, dobimo rezultate, ki jih je ustvarila narava. Če pa izberete lesne pelete, proizvajalec določi učinkovitost vašega goriva. Proizvajalec določi, katere standarde morajo peleti izpolnjevati in skozi katere postopke gredo, da izpolnijo pričakovanja strank.

Zaradi te razlike so standardi kakovosti podjetja, ki proizvaja lesne pelete, odločilen dejavnik pri nakupu. Ker ima vaš proizvajalec lesnih peletov možnost proizvesti izdelek z idealnimi lastnostmi, si zaslužite dobavitelja, ki to priložnost izkoristi.

Share this post
Ključne besede
Arhiv