Uplinjevanje drv

Čistejše in učinkovitejše izgorevanje

Uplinjevanje drv 12. 07. 2023 20:52:36 Univectra d.o.o. ExpertFlame

Medtem ko vse peči na drva sežigajo lesne odpadke, pa pravi sistem uplinjanja uporablja večstopenjski proces sežiga po principu navzdol. Ta postopek omogoča nadzor razmerja med zrakom in gorivom za čistejše in učinkovitejše zgorevanje. Uplinjanje najbolje deluje z dobro pripravljenim drvmi.

V osnovi je uplinjanje proces, ki poteka v zaprtem sistemu z uporabo omejene količine kisika in visoke toplote za pretvorbo goriva, ki vsebuje ogljik, v energijo. Sliši se kot zgorevanje, vendar to ni. Pri tradicionalnem zgorevanju, kot je na primer zgorevanje v peči na drva, se za pridobivanje toplote uporablja veliko kisika. Pri uplinjanju se v več stopnjah uporablja le majhna količina kisika z veliko toplote.

Tri faze uplinjanja so naslednje:

  • V prvi fazi toplota v bistvu "razgradi" les, premog ali biomaso v procesu, imenovanem piroliza - v počasnem, tlečem ognju. Ko gorivo izhlapeva, nastane dim, ki vstopa v sekundarno zgorevalno komoro.

  • V drugi fazi se zgodi prava čarovnija. V tej komori se dovede popolna količina zraka, ki ustvari ogenj, ki gori do 2.000 stopinj.

  • V tretji fazi se sprosti energija dima in nastane energija, ki se prenese v vodo, shranjeno v kotlu.

Z optimizacijo tega procesa uplinjanje uporabi do 95 % energije goriva za zagotavljanje toplote tam, kjer jo potrebujete.

V peči najbolje gorijo drva z vsebnostjo vlage, ki znaša približno 15-30 %. Drva z višjo vsebnostjo vlage sicer lahko kurimo, vendar se pri tem nabere več katrana in kreozota. Kurjenje dobro pripravljenega lesa bo pripomoglo k izboljšanju učinkovitosti in ogrevalne zmogljivosti vaše peči na drva.

Share this post
Ključne besede
Arhiv