Ogrevanje na biomaso

Je ogrevanje na biomaso primerno za vas?

Ogrevanje na biomaso 12. 07. 2023 20:43:24 Univectra d.o.o. ExpertFlame

Ogrevanje z biomaso je v bistvu zgorevanje lesa ali ostalih delov rastlin za pridobivanje toplote. Gorivo je lahko v obliki polen, peletov ali lesnih sekancev. Ta biogoriva predstavljajo največjo obliko obnovljivega ogrevanja po vsej Evropi, velik delež pa izhaja iz trajnostnih gozdov, v katerih se vsako drevo po odstranitvi nadomesti z novim.

Biomasa je obnovljivo in trajnostno gorivo z nižjimi emisijami ogljika kot tradicionalna fosilna goriva.

Kotli na biomaso lahko v primerjavi s toplotnimi črpalkami zagotavljajo višje temperature.

Kotli so enostavna zamenjava tradicionalnega plinskega sistema, pri čemer ni treba zamenjati radiatorjev. Njihova življenjska doba je od 20 do 30 let v primerjavi s tradicionalnim plinskim kotlom, ki bi trajal od 10 do 15 let.

Ogrevanje na lesno biomaso je lahko odlična rešitev na podeželju, kjer ni oskrbe s plinom.

Kotli na biomaso so odličen način za uporabo lesnih odpadkov.

Ključni poudarki pri ogrevanju na biomaso

Ena od najpomembnejših odločitev, ki jih boste morali sprejeti, je vrsta goriva, ki ga boste uporabljali. Vrsto goriva lahko izberete glede na svojo lokacijo in/ali potrebe po ogrevanju.

Lesni peleti

Peleti imajo visoko kalorično vrednost (zaradi česar se sprošča več toplote), izdelani so iz surovih lesnih odpadkov, kot je žagovina, in so enostavni za prevoz. Sistemi skladiščenja in dostave morajo biti skrbno zasnovani, da se prepreči vlažnost in zagotovi, da peleti ob dostavi ne razpadejo na prah.

Drva

S poleni je treba skrbno ravnati, da vlažno gorivo ne povzroči težav z notranji strukturi kotla. Polena se pogosto pridobivajo z delovno intenzivnim ročnim rezanjem in zlaganjem, pred uporabo pa jih je treba več kot leto dni skladiščiti v suhem prostoru.

Lesni sekanci

Sekanci so lahko cenejši od peletov, ker imajo pogosto večjo vsebnost vlage, kar zmanjša njihovo kalorično vrednost.

Upoštevajte, da vsi kraji nimajo dobaviteljev v bližini, zato morate vedeti, ali bo gorivo na voljo ves čas obratovanja kotla.

Share this post
Ključne besede
Arhiv