Območni ventili

Kaj so in kaj počnejo

Območni ventili 12. 07. 2023 21:11:42 Univectra d.o.o. ExpertFlame

Termoregulacija območja je ena izmed najbolj koristnih praks na področju energetske učinkovitosti doma. Da bi to dosegli, je treba imeti možnost nadzora termodinamične tekočine, ki kroži v sistemu; motorizirani conski ventili so odlično orodje za avtomatizacijo tega procesa.

Conski ventili so naprave za zapiranje in preusmerjanje tekočine za prenos toplote (običajno vode), ki se uporablja v ogrevalnih, hladilnih ali vodovodnih sistemih. Obstaja več vrst conskih ventilov, ki se razlikujejo po obliki stožca, vrsti pogona, številu poti in številu položajev.

Vtič ni nič drugega kot notranji del ventila. Njegovo gibanje omogoča prestrezanje in preusmerjanje tekočine za prenos toplote. Premika ga aktuator - mehanska naprava, ki jo je mogoče upravljati ročno ali električno. Parametri, kot sta število poti ali število položajev, omogočajo uporabo ventila po različnih principih delovanja: Dvosmerni ventili se na primer uporabljajo predvsem za vklop/izklop ali modulacijo, medtem ko se tripotni ventili uporabljajo tudi kot preusmerjevalniki ali mešalniki.

Za conski ventil velja, da je motoriziran, če je opremljen s pogonom, ki ga je mogoče upravljati z električnimi servomotorji brez ročnega posredovanja. V tem primeru gibanje zaporne lopute krmili električni servomotor, ki je zaradi prisotnosti krmilne enote sposoben sprejeti signale, prejete od termostata.

Z motoriziranimi conskimi ventili lahko uravnavate temperaturo v svojem domu tako, da na podlagi podatkov sobnih senzorjev termostatov po potrebi preusmerite toploto, ki jo prenaša prenosnik toplote, v območje, ki jo najbolj potrebuje.

Motorizirane ventile je treba posamično priključiti na različne sobne termostate, kolikor je območij, ki jih je treba krmiliti.

Območni ventili so optimalna rešitev za tiste, ki želijo upravljati ogrevanje doma na več ravneh, hkrati pa paziti na porabo in povečati energetsko učinkovitost sistema. Poleg tega so conski ventili primerni za številne situacije tako v stanovanjskih kot industrijskih okoljih, med drugim zaradi raznolikosti izdelkov in konfiguracij, ki so na voljo na trgu.

Share this post
Arhiv