Kotli na biomaso

Katero vrsto kotla na biomaso izbrati?

Kotli na biomaso 12. 07. 2023 20:43:43 Univectra d.o.o. ExpertFlame

Ta obnovljivi ogrevalni sistem je na voljo v več različicah, pri čemer se zmogljivosti in cene posameznih vrst razlikujejo. Glavne vrste, ki se pogosto uporabljajo in jih bomo obravnavali, so kotli na lesne pelete, kotli na lesne sekance in kotli na lesna polena. To so vaše najboljše možnosti, ko gre za stanovanjski ali poslovni kotel na biomaso, predvsem zaradi proizvodnje toplote in razpoložljivosti goriva, ki ga uporabljajo.

Ena od največjih prednosti kotlov na biomaso je njihova enostavna uporaba in občutek preprostosti. Pri proizvodnji toplote in energije uporabljate trajnostno in obnovljivo gorivo, pri čemer se vračate k osnovam. Ta obnovljivi ogrevalni sistem deluje podobno kot obstoječi kotel v vašem domu, zato je prehod s tradicionalnega ogrevanja na fosilna goriva na okolju prijaznejšo rešitev veliko lažji.

Ogrevanje na biomaso deluje tako, da zgoreva naravno gorivo, ki je zasnovano za vaš poseben sistem, bodisi lesni peleti, polena ali lesni sekanci, in proizvaja toploto, ki se lahko uporablja kot del ogrevalnega sistema ali za določeno območje. Za delovanje kotla je treba dovajati gorivo, kar je lahko samodejno ali ročno, odvisno od vaših želja in proračuna. Vaš ogrevalni sistem na biomaso za delovanje ne bo potreboval veliko vzdrževanja, vendar bo treba občasno odstraniti pepel, ki se nabira pri izgorevanju goriva, zato redni servis ali vzdrževanje kotla na biomaso ne bi bila slaba ideja.

Pomembno je razmisliti, katero gorivo za kotle na biomaso bo primerno za vaš dom, pa tudi o logistiki rednega pridobivanja goriva.

Kotli na lesne sekance

Lesni sekanci so majhni koščki lesa iz hlodov in drugih običajnih lesnih odpadkov. Lesni sekanci so razmeroma poceni in lahko dostopni, vendar niso vedno tako učinkoviti kot njihovi kolegi na pelete. Lesni sekanci so primernejši za ogrevanje večjih stavb. Podobno kot pelete lahko lesne sekance uporabljate v avtomatiziranem sistemu, ki uporablja zalogovnik za napajanje kotla.

Kotli na lesne pelete

Lesni peleti, izdelani iz stisnjene žagovine, lesnih/gozdnih odpadkov ali lesnih sekancev, so najpogosteje uporabljeno gorivo za stanovanjske kotle na biomaso. Dobro delujejo z avtomatiziranim sistemom zalogovnika in se pogosto prodajajo v razsutem stanju, tako da si lahko naredite zalogo za prihodnjo uporabo. Lesni peleti zavzamejo malo prostora, vendar so zelo učinkoviti. Lesni peleti so najbolj dosledna in zanesljiva možnost goriva z nizko vsebnostjo vlage in standardiziranimi velikostmi za lažjo uporabo.

Kotli na drva

Polena so danes morda najmanj pogosta izbira za kotle na biomaso. Uporaba drv je primerna izbira, vendar je treba gorivo ročno dovajati. Nakup polen je lahko poceni, vendar je število polen, potrebnih za doseganje zadovoljive ravni toplote, lahko veliko. Priporočljiva je za uporabnike z večjo površino objekta z več primernega prostora za skladiščenje, pa tudi za tiste, ki želijo imeti večji nadzor nad dovajanjem goriva.

Kateri kotel na biomaso najbolj ustreza vašim potrebam?

Pri namestitvi kotla na biomaso vam bo monter svetoval, kateri kotel je najprimernejši za vaš dom in zahteve, na primer kotel na pelete je idealen za mestni dom, za večje objekte pa je morda koristno namestiti večji ali kompleksnejši sistem. Vsak sistem na biomaso ima prednosti in slabosti, zato je težko dati dokončen odgovor, kateri sistem ogrevanja z obnovljivimi viri je najboljši.

Kotli na sekance pogosto zavzamejo veliko prostora in so primerni, če imate veliko posest in prostor za namestitev. Kotel na pelete pa bo zaradi manjše velikosti zavzel manj prostora, vendar bo še vedno lahko enako učinkovito ogreval prostor. Če želite v svoj dom namestiti ogrevalni sistem na obnovljive vire, boste verjetno iskali srednje velik kotel na biomaso, ki ne bo utesnjen v razpoložljivem prostoru; žal so ti sistemi običajno večji od svojih plinskih in oljnih alternativ. Vendar pa ta razlika v velikosti ni vedno bistvena in vsekakor ne preprečuje vgradnje, zlasti z razvojem kotlov na lesne pelete, ki postajajo izvedljiv ogrevalni sistem v sodobnih domovih.

Share this post
Arhiv