Konvekcijska ali sevalna peč na drva

Izbira peči na drva

Konvekcijska ali sevalna peč na drva 12. 07. 2023 20:54:34 Univectra d.o.o. ExpertFlame

Večina današnjih peči je kombinacija konvekcijskih in sevalnih grelnikov. Z drugimi besedami, večina sevalnih peči ima vgrajene konvekcijske cevi ali komore in/ali vsaj eno konvekcijsko ploščo na zadnjem toplotnem ščitu, večina konvekcijskih peči pa ima eno ali več neposrednih sevalnih površin na zgornji plošči in vratih.

Konvekcijske peči

Konvekcijska peč ima dodatno stransko ploščo, ki tvori distančni kanal med njo in glavnim delom peči. Hladen zrak vstopa v spodnji del peči in kroži navzgor med stranskima ploščama ter na koncu izstopi na vrhu peči kot vroč zrak. Konvekcijski štedilniki so varnejši za otroke, saj se zunanje stranske plošče zaradi gibanja zraka ohlajajo in tako preprečujejo, da bi postale zelo vroče. To tudi pomeni, da lahko zmanjšate razdaljo do pohištva. Toplota, ki se oddaja, je manj huda, porazdelitev toplote pa je hitrejša in boljša. Konvekcijske peči zagotavljajo enakomerno in udobno ogrevanje po celotnem prostoru in tudi v sosednjih prostorih.

Prednosti konvekcijske peči:

  • je veliko varnejši, če imate majhne otroke, saj so stranske plošče, ki vpihujejo hladen zrak, veliko hladnejše kot pri sevalni peči;
  • veliko bolje razporeja toploto enakomerno in udobno po prostoru;
  • je zelo dober tudi, če želite ogrevati sosednje prostore.

Sevalne peči

Sevalna peč oddaja toploto s sprednje strani, stranic in zgornjega dela. Toplota se od peči širi premo na vse strani in segreva izpostavljene predmete. Uporabljajo se že vrsto let in so daleč najbolj priljubljena vrsta peči.

Ta oblika ogrevanja hitreje proizvaja toploto iz peči. Stranske plošče sevalnih peči so sestavljene iz ene plasti, kar pomeni, da peč hitro oddaja toploto. Izžarevana toplota je intenzivna v bližini peči in manj intenzivna, bolj ko se oddaljujete od peči. Zaradi tega je lahko uporaba velike peči težavna. Pomanjkljivost sevalne postavitve je, da je težko sedeti v njeni bližini, ko se popolnoma segreje.

Zrak v prostoru se zaradi stika z vročo pečjo in okoliškimi ogrevanimi površinami segreje in doseže se topla temperatura v prostoru. Ker stene ovirajo pretok sevalne energije, sevalne peči ne ogrevajo dobro sosednjih prostorov.

Prednosti sevalne peči:

  • običajno star, velik štedilnik
  • neposredno segreva ljudi in predmete.
  • zagotavlja neenakomerno, "lokalizirano" toploto v prostoru.
  • ima zelo vroče površine in je lahko nevaren, zlasti za male otroke in starejše osebe.

Katera vrsta peči je primerna za vas?

Vse je odvisno od tega, kaj želite od pečice. Če želite, da vam je toplo in prijetno ter da sedite blizu osrednjega vira toplote, je sevalna peč dobra izbira za vas. Po drugi strani pa, če naj bi imela peč tudi učinkovito vlogo pri ogrevanju vašega doma kot primarni vir toplote, morate izbrati konvekcijski model.

Share this post
Ključne besede
Arhiv