Inverterske in izklopne toplotne črpalke

Kakšna je razlika med invertersko in neinvertersko toplotno črpalko?

Inverterske in izklopne toplotne črpalke 12. 07. 2023 20:56:05 Univectra d.o.o. ExpertFlame

Glavna razlika med invertersko in neinvertersko toplotno črpalko je v hitrosti kompresorja. Inverterska toplotna črpalka ima kompresor s spremenljivo hitrostjo, medtem ko ima vklopna toplotna črpalka kompresor s fiksno hitrostjo. Kompresorji s spremenljivo hitrostjo so energetsko učinkovitejši od svojih kolegov s fiksno hitrostjo in so tudi tišji.

Inverterska toplotna črpalka lahko prilagaja hitrost motorja kompresorja in tako uravnava temperaturo. Uporaba inverterja omogoča večjo prilagodljivost pri porabi energije. Inverterske toplotne črpalke so energetsko učinkovitejše od neinverterskih, saj lahko spreminjajo porabo energije glede na to, kako vroče je zunaj ali če je v vašem domu hkrati več ljudi.

Inverterske toplotne črpalke so veliko bolj energetsko učinkovite kot njihove neinverterske različice: v primerjavi z neinverterskimi lahko prihranijo do 30 % električne energije.

Neinverterske toplotne črpalke uporabljajo način vklop/izklop, pri katerem se kompresor vklaplja in izklaplja v rednih časovnih presledkih, da vzdržuje želeno temperaturo. Pri tem se porabi več energije kot pri inverterjih, sistem pa se lahko bolj obrabi. Kompresorji brez inverterja ne delujejo ves čas s polno hitrostjo, zato so manj učinkoviti od svojih inverterskih kolegov.

Kot smo že omenili, inverterske toplotne črpalke uporabljajo kompresorje s spremenljivo hitrostjo, ki imajo v primerjavi z vklopno-izklopnimi kompresorji, ki jih uporabljajo neinverterske toplotne črpalke, širši razpon hitrosti. To ji omogoča delovanje v več načinih, ki izkoriščajo različne pogoje in zahteve glede obremenitve, s čimer se izboljša njena učinkovitost v širokem razponu pogojev delovanja.

Share this post
Arhiv