Zaprto izgorevanje

Kaj je zaprto zgorevanje?

Zaprto izgorevanje 12. 07. 2023 21:07:21 Univectra d.o.o. ExpertFlame

V zaprtem zgorevalnem sistemu se zrak in gorivo pred zgorevanjem zmešata. To pripomore k zmanjšanju emisij in izboljšanju splošne učinkovitosti sistema.

Zaprto izgorevanje predstavlja vrsto peči, ki jo poznamo že več stoletij. Gre za eno najstarejših vrst peči, ki je na voljo in se še danes uporablja v številnih delih sveta. Sistemi z zaprtim izgorevanjem imajo v primerjavi z drugimi vrstami peči številne prednosti, med drugim večjo učinkovitost in varnost.

Zaprto zgorevanje je vrsta gorenja, pri kateri sta gorivo in oksidant do vžiga popolnoma ločena. To omogoča popolnejše zgorevanje, kar pomeni manjše onesnaževanje in manj emisij. Sistemi zaprtega izgorevanja so običajno učinkovitejši od sistemov odprtega izgorevanja, zato so priljubljena izbira za številne industrijske aplikacije.

Obstaja več vrst zaprtih zgorevalnih sistemov, od katerih ima vsak svoje prednosti in slabosti. Najpogostejša vrsta je zaprti sistem zgorevanja, v katerem sta gorivo in oksidant ločena, dokler ne prideta v stik v zgorevalni komori. Ta vrsta je priljubljena za stanovanjske aplikacije, saj je razmeroma preprosta in učinkovita.

Druga vrsta zaprtega zgorevalnega sistema je zaprti zgorevalni sistem na plin. Ta vrsta ima zunanji vir goriva (na primer zemeljski plin) in za delovanje ne potrebuje kisika iz zraka.

Tretja vrsta zaprtega zgorevalnega sistema se imenuje polzaprti zgorevalni sistem. Za zgorevanje goriva uporablja zrak in oksidator ter je priljubljen v industriji, saj je zelo učinkovit. Vendar je lahko upravljanje te vrste sistema bolj zapleteno kot pri drugih vrstah zaprtih zgorevalnih sistemov.

Share this post
Ključne besede
Arhiv