Vsebnost vlage v zorjenih drveh

Kolikšna je vsebnost vlage v pripravljenih drveh?

Vsebnost vlage v zorjenih drveh 12. 07. 2023 21:06:06 Univectra d.o.o. ExpertFlame

Vsebnost vlage v pravilno pripravljenih drveh mora biti manjša od 20 %, saj drva najučinkoviteje gorijo med 15 in 20 % vlage. Vsebnost vlage v dozorelih drveh zaradi zračne vlage običajno ne pade pod približno 10 %.

Naravna vlažnost dreves niha skozi vse leto, dejanska vsebnost vlage v lesu pa se lahko razlikuje glede na vrsto drevesa in njegovo zdravje.

Na začetno vsebnost vlage v lesu lahko vpliva tudi letni čas, v katerem je drevo posekano. Naravna vlažnost lesa je višja spomladi in poleti, pozimi pa se zniža.

Zato je bolje sekati les pozimi, ko je raven vlage najnižja. Postopek sušenja se lahko začne zgodaj spomladi, prihajajoče toplejše vreme in nižja začetna vsebnost vlage pa pripomoreta k hitrejšemu sušenju lesa.

Ne glede na letni čas, ko je les posekan, ima previsoko vsebnost vlage, da bi lahko učinkovito izgoreval pri kurjenju.

Da bi les dosegel ta razpon vsebnosti vlage, ga je treba posušiti s postopkom, imenovanim sušenje, pri katerem se les pusti na prostem v ustreznih pogojih, da se vsebnost vlage v lesu v določenem obdobju naravno zniža.

Čas, ki je potreben, da se les posuši do priporočene vsebnosti vlage, se lahko razlikuje glede na številne dejavnike. Po enakem času so lahko nekatera polena še vedno premokra za uporabo kot drva, nekatera pa so že dosegla priporočeno vsebnost vlage.

Tudi vsebnost vlage v pravilno zorjenih drveh je približno 15-20 %, kar je priporočena vsebnost vlage za drva, vendar se čas, ki je potreben, da les doseže to raven, lahko razlikuje.

Vsebnost vlage v suhem lesu nikoli ne pade pod določeno raven. Vlažnost ozračja pomeni, da bodo začinjena drva vedno ohranila nekaj vlage. Po naših izkušnjah smo ugotovili, da nekatera naša sezonirana drva niso nikoli padla pod 10 %, čeprav so bila popolnoma osušena že pred nekaj leti.

Share this post
Ključne besede
Arhiv