Primarni, sekundarni in terciarni zrak v peči na drva

Učinkovito in čisto izgorevanje

Primarni, sekundarni in terciarni zrak v peči na drva 12. 07. 2023 21:06:18 Univectra d.o.o. ExpertFlame

Vse peči na drva so različno zasnovane. Nekatere peči imajo lahko samo primarni in sekundarni zračni tok, medtem ko imajo druge lahko vse tri oblike zračnega toka.

Primarni, sekundarni in terciarni zrak se v kurišče peči na drva dovaja skozi strateško razporejene odprtine in prehode. Nekatere od teh odprtin je mogoče ročno upravljati, medtem ko pri drugih za delovanje ni potreben noben poseg. Vsaka oblika zraka ima drugačno vlogo pri ustvarjanju največje količine toplote pri gorenju drv v peči.

Peč na drva z nadzorom primarnega zraka

Primarni zrak v peči na drva je glavni vir kisika za ogenj, ko se zakuri in je v fazi vžiga.

Namen primarnega zraka je, da ogenj doseže dovolj visoko temperaturo za sekundarno zgorevanje plinov, da lahko peč začne zagotavljati optimalno toplotno moč. Ko je temperatura v peči dovolj visoka, se z zaprtjem odprtine za primarni zrak sekundarni zrak lahko uporabi kot glavni vir zraka za ogenj.

Primarni zrak se dovaja k trdnemu gorivu, ki se nahaja na dnu kurišča peči, zato so odprtine za primarni zrak običajno blizu dna peči. Zrak se običajno dovaja skozi pepelnik do ognjišča. Primarnega zraka pred vstopom v kurišče običajno ni treba ogrevati.

Z zaprtjem odprtine za primarni zrak preprečite, da bi drva prehitro zgorela.

Peč na drva z nadzorom sekundarnega zraka

Ko peč doseže delovno temperaturo, sekundarni zrak običajno postane glavni vir kisika za ogenj.

Sekundarni zrak ima zato pomembno vlogo pri zagotavljanju čim bolj učinkovitega delovanja peči in sproščanju največje količine toplote iz zgorevajočih drv.

Sekundarni zrak se lahko uporablja pri sekundarnem zgorevanju plinov, ki se sproščajo pri izgorevanju. Tako se v vaš dom sprosti več skupne toplote kot pri preprostem zgorevanju lesa, poleg tega pa pripomore k zmanjšanju emisij, ki nastajajo pri zgorevanju drv.

S pravilnim upravljanjem sekundarnega zračnika na peči boste uravnavali hitrost zgorevanja lesa, hkrati pa zagotovili, da se iz peči pridobiva največja možna toplota in da se plini zgorevajo čisto, kar zmanjšuje skupne emisije.

Odprtine za sekundarni zrak so običajno nad vratci peči ali pod podnožjem. Sekundarni zrak se lahko na poti okoli vročega telesa peči segreje za uporabo v sistemih sekundarnega zgorevanja ali čiščenja zraka.

Če sta primarni in sekundarni zračni tok popolnoma zaprta, bo ogenj sčasoma sam ugasnil.

Če je sekundarni dovod zraka preveč odprt, lahko prepreči učinkovito delovanje sekundarnega zgorevanja, enak učinek pa ima tudi nezadosten pretok sekundarnega zraka.

Peč na drva z nadzorom terciarnega zraka

V nekaterih primerih se za sekundarno zgorevanje uporablja terciarni zrak, ki nadomešča ali dopolnjuje sekundarni zrak, uporabljen za sekundarno zgorevanje, ki se lahko namesto tega uporablja za čiščenje stekla požarnih vrat s sistemom za čiščenje zraka.

Pri pečeh na drva terciarnega zraka običajno ni mogoče ročno uravnavati, zato se samodejno dovaja v kurišče, da se omogoči sekundarno zgorevanje. Terciarni zrak se lahko pred vstopom v kurišče segreje tudi v komori za predgrevanje, kar pripomore k temu, da se v peči sproži sekundarno zgorevanje.

Zaradi strožjih predpisov o emisijah pri kurjenju drv v gospodinjstvih morajo drva zgorevati zelo čisto. Terciarni zrak pomaga zagotoviti najčistejše možno zgorevanje.

Zaključek

Zlahka se zgodi, da ne razumemo, kako peč na drva dovaja zrak v kurišče za primarno ali sekundarno zgorevanje ali kako ohranjati steklo na vratih peči čisto.

V priročniku peči preberite, kateri ventili krmilijo zračni tok in kako jih najbolje uporabiti, da bo gorenje v vaši peči na drva čim bolj učinkovito.

Share this post
Ključne besede
Arhiv