Drva za kurjavo

Pomen kakovosti drv za delovanje peči

Drva za kurjavo 12. 07. 2023 20:45:24 Univectra d.o.o. ExpertFlame

Drva so gorivo, ki napaja te naprave, zato lahko njihova kakovost vpliva na učinkovitost, varnost in čistočo izgorevanja.

Kakovost drv je odvisna od več dejavnikov: drevesne vrste, starosti debla ob posegu, vlažnosti in načina skladiščenja. Oglejmo si, kako vsak od teh dejavnikov vpliva na kakovost drv:

  • Vsebnost vlage: suha drva z manj kot 20-odstotno vsebnostjo vlage so najprimernejša za kurjenje. Poleg tega proizvaja manj dima in pepela.

  • Drevesne vrste: vrste, kot so jesen, hrast ali javor, so znane po tem, da dajejo visokokakovostna drva. Te vrste dreves imajo veliko gostoto in visok odstotek trdega lesa. Poleg tega drva, ki jih proizvedejo, gorijo počasi in enakomerno.

  • Skladiščenje: drva, shranjena na odprtem, nezaščitenem prostoru, vpijejo več vlage.

  • Starost drevesa ob sečnji: drva iz zelo mladih dreves vsebujejo veliko vlage, zato jih je težje prižgati in vzdrževati plamen. Po drugi strani so drva iz zrelih dreves bolj suha, zato jih je lažje shranjevati in uporabljati za kurjavo.

Kakovost drv je pomembna

Kakovost drv je ključnega pomena iz treh preprostih razlogov: večja učinkovitost, večja varnost in večja čistoča pri kurjenju.

Da gresta drva in učinkovitost z roko v roki, ni nič novega. Večkrat smo že govorili o tem, da je kakovost drv kriva za številne težave, s katerimi se vsakodnevno soočamo kot proizvajalci in prodajalci opreme za kurjavo.

Kot smo omenili v prejšnji točki, kakovostna drva vsebujejo manj vlage in so težja. Ko kurimo mokra drva, se večina energije peči porabi za izhlapevanje vlage, namesto da bi proizvajala toploto. To pomeni, da peč za proizvodnjo enake količine toplote potrebuje več goriva, zato je manj učinkovita.

Kakovost in varnost drv sta tesno povezana pojma. Preprosto povedano, nekakovostna drva pomenijo večjo nevarnost požara. Takšna drva namreč lahko zamašijo cevi in povzročijo velike količine dima.

Na koncu bomo govorili o čiščenju in vzdrževanju enote. Slabo kakovostna drva proizvajajo veliko več pepela in saj. Te snovi je treba odstraniti z rednim vzdrževanjem naprave.

Kako kupiti kakovosten les za kurjavo

Obstaja več dejavnikov, ki jih lahko upoštevate, da se prepričate, da so drva, ki jih kupujete, dobre kakovosti.

Preverjanje vlažnosti

Vlažnost lahko izmerite s higrometrom ali pa drva preizkusite tako, da v dlani podrgnete cepin. Če cepina ne povzroča prahu in se sliši, kot da bi se drgnili dve palici, so drva verjetno suha.

Preverite videz polena

Kakovostna drva so praviloma enotnega videza, brez lubja in plesni. Lubje lahko povzroči mašenje dimnika, plesen pa pri gorenju sprošča strupene pline. Priporočamo kurjenje s poleni, razrezanimi v trikotnike, da bo zgorelo manj lubja.

Poznavanje lesa

Vsaka vrsta lesa gori drugače. Prepričajte se, da ste izbrali pravo za svoje potrebe.

Vlaga in vrste

Kupujte suha drva, ki niso smolnata.

Pravilno shranjevanje drv

Skladiščenje drv ima pomembno vlogo pri zagotavljanju njihove kakovosti. Zaščititi ga je treba in vedeti, kako zanj skrbeti, da pri gorenju ne poškoduje vašega aparata. Ustrezno skladiščenje ne pomeni, da drva zlagamo eno na drugo na prostoru, ki ga imamo na vrtu.

Drva za kurjavo zložite na suho mesto.

Izogibajte se vlažnih prostorov ali prostorov, ki se ob dežju lahko navlažijo.

Omogočite prehod zraka med poleni

Drva je treba zračiti, da se pravilno sušijo.

Drv ne pokrivati v celoti.

Za zaščito drv lahko uporabite drvarnico ali ponjavo. Vendar drva ne smejo biti v celoti pokrita. Zato drvarnice nimajo vrat, ampak imajo vedno eno ali dve stranici, ki omogočata vstop zraka.

Tla ali podporni nivo

Območje, kjer zlagate polena, mora biti ravno, da preprečite možnost posutja.

Share this post
Ključne besede
Arhiv