Dimna loputa

Ali moram namestiti loputo za dimnik?

Dimna loputa 12. 07. 2023 21:00:02 Univectra d.o.o. ExpertFlame

Dimniška loputa je kovinska plošča na vretenu, nameščena znotraj dimniškega sistema, običajno na prvi dolžini emajlirane povezovalne dimovodne cevi, ki jo je mogoče vrteti z manjšim ročajem zunaj cevi. Deluje kot "dušilni ventil", tako da preprosto zasuče ploskev proti toku dimnih plinov in tako se upočasni njihov tok.

Vse, kar omejuje pretok nevarnih dimnih plinov iz peči, je lahko škodljivo, zato morajo vse tovarniško nameščene lopute še vedno puščati dovolj prostora v dimniku, da se ohrani ustrezen vlek. Teoretično je potem ni mogoče popolnoma zapreti. V normalnih obratovalnih pogojih loputa nikoli ne bi morala biti potrebna, iz varnostnih razlogov pa je treba lopute vgraditi le, če je ugotovljena težava z dimnim vlekom.

Čeprav je dober dimniški vlek bistvenega pomena za varno delovanje peči, lahko če je ta prevelik omeji nadzor nad hitrostjo zgorevanja goriva in varčnostjo goriva ter zahteva pogostejše polnjenje peči. Veliko odvečne toplote, ki nastane, bo prav tako hitro odšlo v dimnik. Poleg tega peči ne boste mogli ugasniti, ko vam bo prevroče ali ko boste želeli peč ugasniti.

Priporočamo vam, da ne nameščate dimniške lopute, ne da bi se prej posvetovali z dimnikarjem, monterjem ali drugo pooblaščeno usposobljeno osebo. Ta bo lahko opravil ustrezne preskuse, vključno s preskusom tlaka v vleku dimnika, in ugotovil, ali obstajajo še kakšne druge težave, ki bi lahko povzročile pomanjkanje nadzora ali prekomerno porabo goriva.

Share this post
Ključne besede
Arhiv