Toplotne črpalke

Varčno in učinkovito ogrevanje in hlajenje prostorov

Toplotne črpalke so alternativni vir ogrevanja. Za delovanje uporabljajo toploto iz okolice in jo pretvarjajo v energijo za ogrevanje prostorov in vode, kar pomeni varčen in okolju prijazen način pridobivanja energije.

Toplotne črpalke uporabljajo obnovljive vire energije kot so zrak, zemlja in voda.

Izbira prave toplotne črpalke je izredno pomemben faktor, namreč geografska lega objekta, način gradnje in stopnja izolacije vplivajo na učkinkovitost, potrebno moč in posledično na višino prihranka. 

Impressive

Tehnologija toplotnih črpalk je v stalnem razvoju in strmi k zmanjševanju zahtevane vložene energije in maksimalen pridobitek toplote iz okolja. Razpoložljivost obnovljivega vira je ključnega pomena za izbiro ustrezne naprave:

  • toplotne črpalke zrak-voda pridobivajo toploto iz zunanjega zraka in so učinkovite ogrevalne naprave;

  • toplotne črpalke voda-voda uporabljajo kot vir podtalnico;

  • toplotne črpalke zemlja-voda izkoriščajo toplotno energijo, ki je shranjena v zemlji.

Toplotne črpalke lahko dosegajo različne temperature, kar ima direkten vpliv na delovanje ogrevalnega sistema:

  • nizko temperaturne črpalke se zelo dobro integrirajo v sistemih talnega gretja;

  • visoko temperaturne toplotne črpalke se dobro obnesejo v sistemih z radiatorskim ogrevanjem.

Za najboljše prilagajanje in vgradnjo toplotne črpalke je možno izbrati med kompaktno - monoblok izvedbo in split izvedbo. Vsaka izvedba ima lastne prednosti in omejitve, ki morajo biti upoštevane ob vgradnji.

Pravilno izbrana in nameščena toplotna črpalka potrebuje zelo malo vzdrževanja, delovanje pa se koristi desetletja, kar vam bo prineslo veliko zadovoljstvo. Nestrokovna izbira ali samogradnja toplotne črpalke ni dobra odločitev, saj lahko zaradi nestrokovnosti pride do večjega števila napak, ki jih je kasneje težko ali celo nemogoče odpraviti. Ne glede na tip in izvedbo toplotne črpalke se priporoča posvet z našim strokovnjakom.