Kakovost peletov

Pomembno je vedeti, kako prepoznati kakovostne pelete

Kakovost peletov 12. 07. 2023 20:46:40 Univectra d.o.o. ExpertFlame

Ker obstajajo različne kakovosti goriva, je pomembno, da lastniki peči in kotlov izberejo pravo kakovost goriva, ki najbolj ustreza njihovi opremi. Če se ne prilagodijo, lahko slaba izbira ne le povzroči izgubo učinkovitosti, temveč lahko tudi moti proces zgorevanja in oteži vzdrževanje naprave.

Kakovost peletov je še posebej pomembna pri manjših kotlih in pečeh, ki se uporabljajo v stanovanjskih objektih, kjer so tolerance veliko strožje kot pri kotlih z večjo zmogljivostjo. Pri večjih industrijskih kotlih na pelete ta težava ni tako pereča, zato lahko uporabljajo pelete slabše kakovosti, ne da bi imeli enake težave.

Zato je ključnega pomena vedeti, kako prepoznati kakovostne pelete. Najboljše zagotovilo je, da se zanesete na certifikat ENplus. ENplus je svetovni sistem certificiranja, ki zagotavlja kakovost peletov z nadzorom v celotni dobavni verigi. Dejansko se nadzoruje proizvajalec, pa tudi vsi udeleženci, ki vstopajo v dobavno verigo, zaradi česar je shema zelo edinstvena.

Spodnji parametri so del tehničnih zahtev, ki se preverjajo med postopkom certificiranja in nadzora ENplus:

  • Grelna vrednost in vsebnost vlage: Spodnja kurilna vrednost (LHV), izražena v kW/kg, odraža energijsko vsebnost peletov. To še posebej velja za mero LHV v obliki, v kakršni je bila prejeta. Vsebnost vode odraža količino vode v določeni količini peletov in je izražena v odstotkih. Nižja kot je vsebnost vlage v lesnih peletih, večja je toplotna moč na kilogram. Običajno se LHV a.r. običajno giblje med 4,6 in 5,1 kWh/kg.

  • Vsebnost pepela: Pepel je ostanek, ki ostane po popolnem zgorevanju. Manjša kot je vsebnost pepela, čistejši so peleti in bolj učinkovito deluje vaš kotel. Nizka vsebnost pepela zmanjšuje rutinsko čiščenje in vzdrževanje.

  • Temperatura taljenja pepela: Pepel, ki ima nizko temperaturo taljenja, se v najbolj vročih delih zgorevalne komore tali in se strdi, ko zapusti ta območja. Ta trdni pepel, imenovan "žlindra", lahko povzroči več težav, vključno z vplivom na postopek zgorevanja, blokiranjem opreme in povečanjem stroškov vzdrževanja.

  • Dolžina, premer in prostorninska gostota: Dolžina in premer sta enostavna parametra, medtem ko je treba prostorninsko gostoto pojasniti kot meritev mase peletov na prostornino peletov (kg/m³). Pomembno je imeti pelete z enakomerno dolžino, premerom in prostorninsko gostoto, saj so kotli na lesne pelete zasnovani za uporabo peletov s standardno energijsko gostoto. Uporaba pelet napačne velikosti bo vplivala na energijsko gostoto. V primeru prevelike energijske gostote bo dovod energije v kotel prevelik, kar bo povzročilo pregrevanje zgorevalne komore, medtem ko bo premajhna energijska gostota vplivala na učinkovitost in morda ne bo proizvedla dovolj toplote za delovanje sistema.

  • Mehanska vzdržljivost: Ta parameter odraža odpornost peletov na udarce. Visoka mehanska obstojnost pomeni, da so peleti manj nagnjeni k razpadanju in drobljenju med prevozom in v šnekih za dovajanje goriva, s čimer se ohranja konsistenca peletov in zmanjšuje količina prahu.

  • Prah: majhni lesni delci, ki jih je mogoče najti v skladiščih ali vrečah za pelete, nizka vsebnost prahu je pomemben dejavnik, saj lahko vpliva na skladiščenje, ravnanje, vzdrževanje, učinkovitost zgorevanja in emisije onesnaževal.

  • Vsebnost dušika, klora in žvepla: Ti parametri, izraženi v odstotkih skupne teže peletov, vplivajo na emisije onesnaževal in korozijo ogrevalnih naprav.

  • Težke kovine: ti parametri, izraženi v mg/kg, vplivajo na emisije onesnaževal, potek zgorevanja in vsebnost pepela v peletih.

V okviru certifikacijske sheme ENplus se nadzorujejo tudi drugi vidiki, kot so postopki, procesi in dokumentacija, ki se nadzorujejo med postopki certificiranja in nadzora.

Share this post
Ključne besede
Arhiv