Vrste lesa za kurjavo

Hitri pregled nad vrstami polen za kurjenje

Vrste lesa za kurjavo 19. 07. 2023 01:35:14 Univectra d.o.o. ExpertFlame

Priporočljivo je, da enega od številnih vrst trdega lesa kurimo v peči na drva ali na odprtem ognju. Les listavcev je na splošno gostejši od lesa iglavcev, zato gori dlje in proizvede več toplote. Trdi les ima tudi manj smole kot mehki les, zato je manj verjetno, da se bodo v dimniku nabirale katranske obloge, kar bo zmanjšalo njegovo učinkovitost ali povečalo tveganje za nastanek dimniškega požara.

Čeprav gre za učinkovitejši vir goriva, je les iz listavcev težko vžgati, če je hladen. Zato je za podžiganje ognja najprimernejša uporaba drv iglavcev, ki zaradi svoje smolnate in vlaknate narave lažje vžgejo že na hladnem. Ko je ogenj vzpostavljen in je v njegovem jedru nekaj toplote, ga je treba podžgati še z lesom iz listavcev, da se ohrani počasi goreč ogenj z dobro toplotno močjo.

Mehki les lahko ustvarja zelo prijeten plamen, vendar zelo hitro gori in v zelo kratkem času porabite veliko količino lesa.

Vsa drva morajo biti pred kurjenjem dobro posušena. Različne vrste lesa imajo drugačno začetno vsebnost vlage, ki je pogosto odvisna od tega, kje drevo raste. Vrba, na primer, običajno raste v vlažni zemlji ali v bližini vode, zato ima njen les visoko vsebnost vlage in ga je treba dlje časa sušiti. Drva za kurjavo morajo vsebovati manj kot 20 % vlage. Gostota lesa prav tako vpliva na čas zorenja. Hrast je zelo gost les in za popolno pripravo na kurjenje lahko potrebuje tudi do dve leti.

Listavci

Seznam običajnih vrst trdega lesa, ki se pogosto uporablja kot drva za kurjavo

Jelša

Mnenja so različna, vendar na splošno velja, da so to slaba drva za kurjavo. Hitro zgori in odda malo toplote.

Jablana

Mora biti dobro sušen. Gori počasi, dobro se segreva in ustvarja prijeten vonj z malo iskrenja ali pljuskanja.

Jesen

Eno najboljših drv za kurjavo, ki ima v svežem stanju nizko vsebnost vlage. Lahko ga kurimo tudi zelenega, vendar je tako kot ves les najboljši, če je dozorel. Zagotavlja dobro toplotno moč, dober plamen in počasi gori.

Bukev

Bukev vsebuje veliko vode in potrebuje dolgo obdobje dozorevanja. Dobro gori, vendar je nagnjena k iskrenju.

Breza

Breza se zlahka zažge in jo lahko kurimo neočiščeno. Prav tako zelo hitro gori, zato je pogosto najbolje, da se meša z lesom, ki gori počasneje, na primer s hrastom ali brestom. Brezovo lubje je lahko odlično sredstvo za prižiganje ognja.

Črni trn

Še en dober les za kurjavo, gori počasi, ima dobro toplotno moč in malo dima.

Češnja

Mora biti dobro sušen. Dobro gori s prijetnim vonjem in brez pljuskov.

Bezeg

Hitro zgori z malo toplote. Ustvari veliko dima

Jelša

Dobra drva za kurjavo, vendar jih je treba zaradi visoke vsebnosti vode zelo dobro osušiti. Morda bodo za dobro gorenje potrebna dodatna drva s hitrejšim izgorevanjem, kot je breza. Vendar pa oddaja dobro in dolgotrajno toploto ter gori zelo počasi.

Glog

Dober les za kurjavo. Dobro gori z dobro toplotno močjo in malo dima. Glog je težko cepiti, saj so ravni kosi redki.

Lešnik

Odlična drva za kurjavo. Hitro gori, brez pluskanja

Bodika

Lahko se kuri svežega. Dober les za kurjavo

Gaber

Dober les za kurjavo. Dobro gori

Kostanj

Drva nizke kakovosti, ki veliko pokajo.

Lipa

Les za kurjavo nizke kakovosti

Hrast

Eno najboljših drv za kurjavo, vendar zaradi svoje gostote potrebuje dolgo obdobje zorenja. Gori počasi in je dolgotrajen. Na manjših pečeh ga je najbolje kuriti v manjših kosih kot druge vrste lesa.

Hruška

Mora biti dobro sušen. Dobro gori s prijetnim vonjem in brez pljuskov.

Plane

Uporaben les za kurjavo

Gorski jesen

Dober les za kurjavo. Dobro gori.

Sladki kostanj

Gori, ko je pravilno osušen, vendar nenehno in prekomerno pljuska. Če se kuri na odprtem ognju, bodite pozorni na leteče iskre.

Platan

Dober les za kurjavo. Dobro gori, vendar daje le zmerno toploto.

Oreh

Les za kurjavo nizke kakovosti.

Vrba

Vrba vsebuje veliko vode, zato dobro gori le dobro posušena.

Tisa

Uporaben les za kurjavo.

Iglavci

Seznam običajnih vrst mehkega lesa, ki se pogosto uporablja kot drva za kurjavo

Cedra

Dobra drva, ki dobro gorijo in imajo prijeten vonj. Oddaja dobro in dolgotrajno toploto, vendar malo plamena. Ne prska preveč in male koščke je mogoče kuriti neosušene.

Douglasova jelka

Ni ravno dober za kurjavo, daje malo plamena oziroma toplote.

Macesen

Mora biti dobro sušen. Med gorenjem prekomerno pljuska in lahko povzroči veliko ostankov saj, ki lahko obložijo dimnik, kurišče in steklo vrat vaše peči.

Bor

Dobro gori, vendar je nagnjen k pljuskom in lahko pušča saje. Les, ki vsebuje smolo, je dober za podžiganje.

Topol

Gori počasi in ustvarja črn zadušljiv dim, tudi če je pravilno posušen.

Smreka

Les za kurjavo nizke kakovosti.

Share this post
Ključne besede
Arhiv