ExpertFlame - AmbiTim d.o.o. ExpertFlame

Izbira moči toplotne črpalke

Kaj moramo upoštevati pri izbiri moči toplotne črpalke

30 avgust 2018 2023-03-23 Ideje in tehnologija 0 comment
Potrebno moč toplotne črpalke se določa s toplotnimi izgubami objekta in potrebno energijo za ogrevanje sanitarne vode. Ker je vsak stanovanjski objekt unikaten, mora moč potrebne toplote črpalke za optimalno delovanje določiti strokovnjak.

Pri novogradnjah so izračunane vse toplotne izgube in predvidena potrebna moč toplotne črpalke je določena v projektu za izvedbo, v delu strojnih inštalacij. Čeprav v nadaljevanju bodo predstavljene točke, ki jih je potreba upoštevati za dimenzioniranje toplotne črpalke, se za obnove in zamenjave obstoječega sistema priporoča posvet s strokovnjakom, ki vam bo svetoval ustrezno moč toplotne črpalke.


Gradbena fizika objekta

Pri izbiri moči toplotne črpalke je bistvenega pomena gradbena fizika objekta, pri čemer določimo strukturo zunanjega ovoja stavbe, kar pomeni debelina in vrsta izolacije, nakar izračunamo toplotno prehodnost zidov, oken, tal in strehe, ki mejijo na zunanji zrak, zemljo ali hladnejše prostore. Glede na rezultate gradbene fizike in zunanjo temperaturo se izvede transmisijski izračun, ki pokaže potrebno toplotno moč za pokritje toplotnih izgub. Izračunane vrednosti in vir energije, ki je na voljo, so izhodišče za določitev moči toplotne črpalke.


Ogrevalna obremenitev

Ogrevalna obremenitev stanovanja ali hiše se izraža v kilovatih (kW) na kvadratni meter objekta na letni ravni: kW/m2 leto. To je potrebna moč, ki jo mora toplotna črpalka zagotoviti, da bo bivalno okolje ustrezno ogrevano. Potrebno moč toplotne črpalke ne smemo enačiti z letno porabo objekta za ogrevanje.

Izolacija objekta, kakovost in orientacija oken, velikost bivalnega prostora in lokacija objekta so dejavniki, ki vplivajo na ogrevalno obremenitev.


Toplotne izgube v različnih kategorijah objektov

Pasivne hiše

Objekti, ki imajo toplotne izgube 15 do 25 W/m2, min. 35 cm izolacija zunanjih zidov, min. 40 cm izolacije strehe, koeficient toplotne prehodnosti oken največ 0,8.

Nizkoenergijske hiše

Novogradnje z odlično izolacijo, katerih toplotne izgube znašajo med 25 in 40 W/m2, min. 20 cm izolacija zunanjih zidov, min. 30 cm izolacije strehe, koeficient toplotne prehodnosti oken največ 0,8.

Hiše z zelo dobro izolacijo

Novi ali obnovljeni objekti z zelo dobro izolacijo, katerih toplotne izgube ne presegajo 50 W/m2, min. 15 cm izolacija zunanjih zidov, min. 25 cm izolacije strehe, koeficient toplotne prehodnosti oken največ 1,0.

Hiše z dobro izolacijo

Toplotne izgube za takšen objekt ne presegajo 60 W/m2, min. 8 cm izolacija zunanjih zidov, min. 20 cm izolacije strehe, koeficient toplotne prehodnosti oken največ 1,1.

Novogradnje z minimalno izolacijo

Objekti, ki imajo toplotne izgube večje od 75 W/m2, stene brez izolacije, min. 10 cm izolacije strehe, koeficient toplotne prehodnosti oken največ 1,3.

Starogradnje

Starejši objekti z minimalno izolacijo imajo toplotne izgube nad 80 W/m2. Pri starejših objektih brez izolacije so toplotne izgube 110 W/m2 ali celo več. Pri takih objektih je smiselno razmišljati o celoviti toplotni obnovi stavbe.


Ogrevanje sanitarne vode

Pri določanju moči toplotne črpalke je potrebno upoštevati dejstvo ali bo toplotna črpalka ogrevala tudi sanitarno vodo poleg ogrevanja prostorov. Potrebna dodatna moč je odvisna od števila družinskih članov. Okvirno je dodatna potrebna moč 0,2 kW na osebo.


Samostojni ali pomožni vir ogrevanja

Toplotna črpalka je izjemo prilagodljiv sistem ogrevanja, zato ga lahko uporabljamo kot primarni ali kot pomožni vir ogrevanja. Navadno v sodobnih stavbah toplotna črpalka pokrije v celoti potrebe ogrevanja objekta. Pri starejših in slabo izoliranih objektih je verjetno pametno razmišljati o toplotni črpalki kot pomožni vir ogrevanja. To zato, ker velike toplotne izgube zahtevajo močno toplotno črpalko, kar največkrat predstavlja slabo finančno naložbo. Nastavitve toplotnih črpalk omogočajo pametne preklope med drugim ogrevalnim sistemom, kot so peči na olje, drva, pelete in plin.


Hiter informativen izračun na osnovi porabe kurilnega olja

S pomočjo povprečne porabe goriva v preteklih letih lahko pridemo do podatka o energetski potrebi objekta. Če gre za ogrevanje s kurilnim oljem, lahko letno porabo delimo s faktorjem 250 in tako pridobimo informativno potrebno moč toplotne črpalke.

Share this on